In dure tijden grijpen consumenten steeds vaker naar huismerken in plaats van de bekende A-merken. Door de aanhoudende inflatie en stijgende kosten is prijsbewustzijn de norm geworden. Tegelijkertijd hebben eigen merk producten (ook wel private labels of huismerken genoemd) een enorme kwaliteitssprong gemaakt, waardoor de keuze voor het goedkope alternatief nauwelijks nog een compromis betekent. In deze blogpost duiken we dieper in de redenen achter de opmars van huismerken, onderbouwen we dit met actuele cijfers en voorbeelden, en geven we praktische tips om met huismerken én aanbiedingen slim te besparen – iets waar FolderFeest.nl bij kan helpen via de nieuwste folders en deals.

Waarom kiezen consumenten massaal voor huismerken?

Prijs, inflatie en besparing

De voornaamste drijfveer voor de groei van huismerken is de prijs. Huismerkproducten zijn structureel goedkoper dan A-merken. Uit consumentenonderzoek blijkt zelfs dat budget- en huismerkproducten gemiddeld 54% goedkoper zijn dan vergelijkbare A-merk artikelen. Met andere woorden: een product van een bekend merk kan vaak bijna dubbel zo duur zijn als de huismerkvariant. In tijden van hoge inflatie – in 2023 lagen de supermarktprijzen zo’n 9,7% hoger dan een jaar eerder – is het niet vreemd dat shoppers kritisch naar die prijsverschillen kijken.

Veel huishoudens voelen hun koopkracht onder druk staan door duurdere boodschappen. Dit heeft volgens onderzoeken geleid tot een massale overstap naar het huismerk. Consumenten zijn hyperprijsbewust geworden en laten dure producten steeds vaker liggen. Waarom €2,00 of meer betalen voor een pak spaghetti van een A-merk, als het huismerk nog geen €0,80 kost? Zo’n keuze kan tientallen euro’s per maand schelen op de kassabon. Sterker nog, meer dan de helft van de Nederlanders (52%) verwacht minimaal 15% per week te besparen op de boodschappen door meer huismerken in het winkelkarretje te leggen. Dat is een flinke besparing die direct voelbaar is in het huishoudbudget.

Daarnaast zijn aanbiedingen een belangrijke factor. Consumenten combineren hun prijsbewuste houding met slimme jacht op acties. Een onderzoek van PwC toont aan dat 43% van de Nederlanders bereid is van merk te wisselen als er een goede aanbieding is. Dit betekent dat een scherpe weekaanbieding zelfs loyale A-merk-kopers kan verleiden om toch het (huis)merk ernaast te proberen. Platforms als FolderFeest.nl spelen hierop in door alle folders en acties inzichtelijk te maken – zo vind je eenvoudig waar jouw favoriete product in de aanbieding is, of het nu een A-merk of huismerk betreft.

Verbeterde kwaliteit van huismerken

Waar huismerken vroeger weleens een inferieure reputatie hadden (“goedkoop is duurkoop”), is dat beeld de laatste jaren drastisch veranderd. Kwaliteit is niet langer een onderscheidende factor ten nadele van huismerken – integendeel. Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat consumenten geen smaakverschil proeven tussen A-merkproducten en winkelmerken. Huismerken hebben een enorme evolutie doorgemaakt en halen tegenwoordig vaak het niveau van A-merken. Dit wordt onderstreept door blindproeverijen: proefpersonen dachten vooraf dat het A-merk yoghurt lekkerder zou zijn, maar in blindtests scoorde de huismerkvariant net zo goed of zelfs beter.

Veel huismerkproducten worden bovendien in dezelfde fabrieken gemaakt als de A-merken. Je betaalt bij een A-merk dus vaak voor de naam en marketing, niet per se voor een beter product. De reclame rondom grote merken kan de perceptie van smaak en kwaliteit flink beïnvloeden, maar objectief gezien zijn huismerken in veel gevallen gelijkwaardig. Zo behaalde in een wasmiddelentest het huismerk van Lidl (Formil Ultra Plus) bijna dezelfde score als Ariel, terwijl het slechts een derde kostte van de prijs van Ariel-wasmiddel. Dit soort resultaten tonen aan dat je met een huismerk niet alleen geld bespaart, maar meestal ook een product van prima kwaliteit in huis haalt.

Huishoudboekje onder druk: prijsbewustzijn in cijfers

Dat de Nederlandse consument massaal huismerken omarmt, blijkt duidelijk uit recente cijfers en onderzoeken. Het marktaandeel van huismerken in Nederlandse supermarkten bereikte in 2023 een recordhoogte. Volgens Nielsen steeg het omzetaandeel van eigen merken in 2023 met 1,6 procentpunt naar 45,9% van de totale supermarktomzet. Met bijna de helft van alle bestedingen die naar huismerkproducten gaan, hebben A-merken dus aanzienlijk terrein verloren. Ter vergelijking: een jaar eerder was dit aandeel ~44,3%, wat illustreert hoe snel de verschuiving plaatsvindt. Sommige bronnen melden zelfs dat in aantallen (volume) de huismerken inmiddels de meerderheid pakken.

Deze verschuiving in koopgedrag wordt gedreven door consumenten die ontdekken dat huismerken in de praktijk net zo goed voldoen. Uit de Nationale Keuzestress Monitor (begin 2023) bleek dat 78% van de Nederlanders even tevreden is over huismerken als over A-merken, en 17% zelfs meer tevreden is met het huismerk. Met andere woorden, 95% vindt huismerkproducten minstens gelijkwaardig in smaak en kwaliteit. Geen wonder dus dat liefst 90% van de ondervraagden aangeeft ook in de nabije toekomst bij het huismerk te blijven. Als je dezelfde kwaliteit voor minder geld krijgt, is terugschakelen naar duurdere merken niet aantrekkelijk. Behalve kwaliteit noemen consumenten uiteraard de gunstiger prijs als doorslaggevend argument om trouw aan het huismerk te blijven.

Ook interessant: Nederlanders staan opvallend open voor nieuwe of onbekende merken als dat betekent dat ze een betere prijs-kwaliteitverhouding krijgen. Een recent wereldwijd consumentenonderzoek laat zien dat 52% van de Nederlanders bereid is een onbekend merk uit te proberen als het product “waar voor zijn geld” biedt. Dit percentage ligt beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde. Het geeft aan dat de Nederlandse koper best avontuurlijk wil zijn in de supermarkt, zolang de waarde maar klopt. Dit zien we ook terug in de praktijk: huismerken (en discountmerken) profiteren, terwijl de meerprijs van A-merken steeds moeilijker te rechtvaardigen is. Consumenten vragen zich hardop af of dure merken daadwerkelijk beter zijn dan hun goedkope tegenhangers.

Samengevat wijzen alle indicatoren dezelfde kant op: consumentengedrag verschuift structureel richting huismerken. De combinatie van financiële noodzaak (inflatie, hogere kosten van levensonderhoud) en het wegvallen van kwaliteitsbezwaren zorgt voor een perfecte voedingsbodem voor eigen merken. Voor A-merk fabrikanten betekent dit werk aan de winkel: zij moeten harder hun best doen met innovaties of échte onderscheidende kwaliteit om consumenten terug te winnen. Zolang die toegevoegde waarde uitblijft, blijft het huismerk op de troon zitten in het winkelmandje van de prijsbewuste Nederlander.

Supermarkten en hun huismerk-strategieën: van basis tot biologisch

Niet alleen consumenten, maar ook supermarkten zelf hebben de waarde van huismerken volledig omarmd. Waar huismerken ooit enkel een budget-alternatief vormden, hebben retailers nu uitgebreide eigen merkassortimenten in meerdere segmenten: van basic-producten tot premium lijnen en biologische varianten. We bekijken de strategieën van een aantal grote spelers – Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi – en hoe zij hun huismerken positioneren.

Albert Heijn: van Prijsfavorieten tot premium

Als marktleider heeft Albert Heijn (AH) altijd zwaar ingezet op zijn eigen merk. AH’s huismerk bestrijkt feitelijk alle categorieën: van dagelijkse basics tot luxe producten. Eind 2023 startte Albert Heijn zelfs een campagne met de slogan “Beter in eigen merk. En dat merk je.” om de uitstekende kwaliteit en betaalbaarheid van het AH-merk te benadrukken.

AH biedt naar eigen zeggen ruim 10.000 eigen-merkproducten, een assortiment dat continu wordt vernieuwd door interne productexperts en chefs. Binnen dat assortiment onderscheidt AH meerdere lagen:

  • Prijsfavorieten: Dit zijn de allergoedkoopste producten binnen het AH-huismerk, herkenbaar aan het blauwe duimpje. Met inmiddels zo’n 2.000 Prijsfavorieten wil Albert Heijn budgetshoppers bedienen. Denk aan basisproducten – van zuivel tot wasmiddel – voor de laagst mogelijke prijs, zonder in te leveren op kwaliteit. AH positioneert deze als volwaardige vervangers van A-merken, maar dan stukken voordeliger. Zo stelt AH: “Van zuivel tot wasmiddel, met ons eigen merk zit je altijd goed”. Veel van deze prijsvechters vielen voorheen onder AH Basic/EURO Shopper, maar inmiddels is het Prijsfavoriet-label toonaangevend.

  • AH huismerk (standaard): Dit is het reguliere AH-merk voor vrijwel alle producten, van pasta tot pindakaas. Deze producten zijn doorgaans iets duurder dan de Prijsfavorieten, maar nog steeds goedkoper dan A-merken. Kwaliteit staat hierbij voorop; AH benadrukt dat hun huismerkproducten uitgebreid getest worden in eigen keukens en bij klanten voordat ze in het schap komen. Ook voert AH sub-merken binnen het huismerk, bijvoorbeeld Perla koffie, Delicata chocolade, Zaanse Hoeve zuivel, Brouwers bier etc., die een eigen merknaam hebben maar wel tot het AH-portfolio behoren. Deze eigen merklijnen hebben vaak het imago van een A-merk opgebouwd, terwijl ze geprijsd zijn als huismerk.

  • Premium lijnen: Onder het AH-merk vallen ook premiumproducten, zoals de bekende AH Excellent lijn die vooral rond de feestdagen wordt gepromoot (deluxe producten, bijzondere smaken) en AH Biologisch voor biologische producten. AH heeft flink uitgebreid in het biologische segment: meer dan 1.800 biologische artikelen vallen inmiddels onder het AH-merk. Vroeger voerde AH het merk Puur&Eerlijk voor duurzame en bio-producten, maar dit is vervangen door het duidelijkere AH Biologisch label. Zo speelt AH in op klanten die iets extra’s willen – qua duurzaamheid of luxe – maar toch tegen een scherpere prijs dan vergelijkbare A-merken.

Albert Heijn combineert deze huismerkstrategie bovendien met een berg Bonusaanbiedingen (wekelijks honderden acties) en het klantenprogramma Mijn Albert Heijn Premium voor extra korting. Hiermee probeert AH zich te profileren als “de supermarkt met de meeste en beste aanbiedingen van Nederland”, waarbij het eigen merk vaak een hoofdrol speelt in de promoties. Voor shoppers betekent dit dat je bij AH kunt besparen door zowel huismerken te kiezen als slim gebruik te maken van de Bonusfolder – iets wat je via FolderFeest.nl eenvoudig kunt plannen door alle aanbiedingen te bekijken.

Jumbo: huismerk met focus op biologisch en vast laag

Jumbo, de nummer twee supermarktketen, heeft eveneens een breed huismerkassortiment opgebouwd. Jumbo’s eigen merk staat bekend om een goede prijs-kwaliteit en de formule “Elke Dag Lage Prijzen”. Hoewel Jumbo relatief veel A-merken in het schap houdt, is hun huismerk het aantrekkelijke alternatief dat meestal een stukje goedkoper is.

Net als AH bedient Jumbo verschillende segmenten binnen het huismerk. Zo introduceerde Jumbo in 2015 een volledige biologische huismerklijn. Klanten kunnen sindsdien bij Jumbo kiezen uit een A-merk, het reguliere Jumbo-huismerk, of de Jumbo Biologisch variant van dat product. Aanvankelijk begon dit met biologische zuivel (melk, yoghurt, etc.) en ondertussen is het uitgebreid naar brood, eieren, groenten, vlees en meer. Ruim 1000 biologische producten dragen nu het Jumbo-huismerklogo, veelal voorzien van het EU-biologisch keurmerk. Jumbo benadrukt hiermee duurzaamheid en het motto “BIO logisch”, waarbij biologische eigen producten tegen een scherpe Jumbo prijs aangeboden worden. Ook heeft Jumbo acties gevoerd om biologische prijzen te verlagen om het aantrekkelijker te maken voor de klant.

Voor het basis-segment heeft Jumbo geen apart naam zoals “Basic”, maar hun reguliere huismerk fungeert als voordelige keuze naast A-merken. Denk aan Jumbo pasta, conserven, schoonmaakmiddelen etc., die vaak in tests goed scoren. Uniek is dat Jumbo ook de formule “La Place” (overgenomen restaurantketen) inzet voor sommige premium eigen producten, zoals koffiebonen of bakproducten onder het La Place-merk, wat een kwaliteitsassociatie geeft. Daarnaast voert Jumbo speciale lijnen als “Lekker Vrij” (glutenvrij huismerk), “Veggie Chef” (voor plantaardige vleesvervangers) en “Jumbo Verspakket” (maaltijdpakketten). Al deze producten dragen bij aan het beeld dat Jumbo voor elk wat wils heeft in het eigen merk, van goedkoop tot gezond en speciaal.

Ook Jumbo doet mee aan het aanbiedingengeweld, zij het iets gematigder dan AH. Wekelijks zijn er 1+1 gratis acties of hoge kortingen op met name A-merken, maar soms ook op Jumbo’s eigen merk (bijvoorbeeld 25% korting op Jumbo Biologisch producten in een bepaalde week). Als slimme shopper kun je via de Jumbo-folder (te vinden op FolderFeest.nl) zien of misschien het A-merk tijdelijk afgeprijsd is tot onder de prijs van het huismerk – al komt dat zelden voor. Over het algemeen profileert Jumbo zich als altijd voordelig, zodat je niet per se op acties hoeft te wachten om met hun huismerk goedkoop uit te zijn.

Lidl & Aldi: discounters vol eigen merken

Lidl en Aldi verdienen speciale vermelding, omdat zij als discounter vrijwel volledig draaien op huismerken. In deze supermarkten vind je nauwelijks A-merken in het schap; bijna alle producten hebben een eigen merknaam, vaak uniek per categorie. Denk aan merken als Milbona (zuivel) of Fin carré (chocolade) bij Lidl – het zijn feitelijk huismerken, al presenteert Lidl ze als merkartikelen. Het voordeel van deze strategie is duidelijk: door zelf de merken te voeren, kunnen discounters de prijzen laag houden zonder afhankelijk te zijn van dure leveranciers.

Lidl heeft de afgelopen jaren een sterke reputatie opgebouwd met kwalitatieve huismerken. Regelmatig komen Lidl-producten als beste uit smaaktests van de Consumentenbond. Daarnaast voert Lidl ook premium-achtige lijnen, met name seizoensgebonden. Zo lanceert Lidl rond de feestdagen de “Deluxe” lijn met luxe producten (van eendenborst tot speciaal ijs) – allemaal eigen merk. Deze zijn iets duurder dan het gemiddelde Lidl-assortiment, maar nog steeds scherp geprijsd vergeleken met A-merken in hetzelfde segment. Ook biologisch is Lidl actief: veel filialen hebben een schap Lidl BIO met biologische huismerkproducten, en Lidl heeft zich gecommitteerd om jaarlijks het bio-assortiment uit te breiden. Met haar combinatie van lage prijzen en verrassend goede kwaliteit heeft Lidl menig kritische consument overtuigd. Niet voor niets scoort Lidl hoog als het gaat om beste supermarkt voor budget shoppers – in prijspeilingen eindigt Lidl steevast in de top 3 goedkoopste supermarkten van Nederland.

Aldi, de oorspronkelijke discounter, hanteert een vergelijkbare filosofie. Bij Aldi zijn praktisch alle artikelen huismerkartikelen, vaak verpakt onder eigen merknamen zoals Tandil (wasmiddel) of Milsani (zuivel). Aldi heeft de laatste jaren ook gewerkt aan imagoverbetering: van puur prijs naar prijs-én-kwaliteit. In 2023 voerde Aldi een campagne om de kwaliteit van hun eigen merken te vieren, met de boodschap dat het Aldi-huismerk niet alleen voordelig is maar ook van hoge kwaliteit. Regelmatig komen Aldi-producten als beste uit smaaktesten, wat in de campagnes uitgelicht wordt om consumenten duidelijk te maken dat ze niets hoeven in te leveren behalve een duur prijskaartje. Net als Lidl heeft Aldi tijdens feestdagen speciale acties (bijvoorbeeld gourmet-assortiment) en speelt het in op trends met eigen merk vegan producten of glutenvrije lijnen.

Een belangrijk punt bij Lidl en Aldi is dat prijzen hier zelden fluctueren met weekacties – ze hanteren EDLP (Every Day Low Pricing). Je zult dus niet elke week een dikke folder vol kortingen zien; in plaats daarvan zijn de standaardprijzen zo laag mogelijk. Toch loont het om ook de Lidl- en Aldi-folders (te vinden op FolderFeest.nl) te bekijken, want met name non-food aanbiedingen en seizoensproducten kunnen interessante koopjes bieden. Bovendien plaatsen deze ketens af en toe A-merk producten tijdelijk in de aanbieding (denk aan een actie voor Coca-Cola trays of merkwasmiddel) om klanten te trekken. Als budget shopper kun je bij Lidl en Aldi doorgaans blind vertrouwen op de lage huismerkprijs, maar voor bepaalde artikelen kan het lonen om elders aanbiedingen te checken.

Conclusie voor prijsbewuste shoppers: Aldi en Lidl zijn uitstekende supermarkten voor wie zoveel mogelijk wil besparen – ze kwamen onlangs uit de bus als goedkoopste supermarkten voor huismerk-boodschappen (samen met Dirk). Maar ook bij Albert Heijn en Jumbo kun je met hun uitgebreide huismerk en deals slim uitkomen. Uiteindelijk draait het om prijzen vergelijken en weten waar je de beste kwaliteit voor het minste geld krijgt.

Prijsvergelijking: huismerk versus A-merk in de praktijk

Om het verschil concreet te maken, kijken we naar een paar populaire producten en vergelijken we de prijs van een A-merk met die van het huismerk. De onderstaande tabel laat zien hoeveel je kunt besparen:

Product A-merk (prijs) Huismerk (prijs) Verschil
Pasta (spaghetti 500 g) Barilla spaghetti – €2,19 per 500 g Albert Heijn basic spaghetti – ±€0,80 per 500 g Besparing ~€1,39 (≈64%)
Halfvolle melk (1 liter) Campina halfvolle melk – ±€1,45 per liter AH huismerk halfvolle melk – ±€1,09 per liter Besparing ~€0,36 (25%)
Wasmiddel (20 wasbeurten) Ariel compact waspoeder – €7,75 (bij 20 wasbeurten) 1 de Beste witwas poeder (Dirk/Dekamarkt) – €3,30 (zelfde hoeveelheid) Besparing €4,45 (57%)
  • Toelichting: Prijzen zijn indicatief en kunnen variëren. We zien echter bij elk voorbeeld een duidelijk prijsvoordeel voor het huismerk. Bij de pasta is de huismerk spaghetti ruim drie keer zo goedkoop als de A-merk variant. Bij melk is het verschil iets kleiner, maar nog steeds aanzienlijk, zeker op jaarbasis als je wekelijks een pak koopt. Het wasmiddelvoorbeeld laat zien dat je letterlijk voor de halve prijs kunt wassen met een huismerk (in dit geval het huismerk van Dirk/Dekamarkt) terwijl de prestaties vergelijkbaar zijn – het genoemde huismerk wasmiddel scoorde bijna net zo goed als Ariel in tests.*

Deze verschillen onderschrijven waarom zoveel mensen overstappen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: soms is een A-merk in de aanbieding zó goedkoop dat het huismerk evenaart of onderbiedt. Bijvoorbeeld, luxe pastamerken kunnen 1+1 gratis acties hebben, of wasmiddelpods van bekende merken gaan regelmatig met hoge korting over de toonbank. Als consument is het dus slim om per product te vergelijken: kijk naar de kiloprijs of prijs per liter en laat je niet misleiden door verpakking of merknaam. Een bekende aanrader is om de prijs per eenheid altijd te checken op het schapkaartje – zo zie je direct wat echt het voordeligst is. Ook het combineren van een aanbieding met huismerk is een winnende strategie: koop je favoriete A-merk alleen als het flink afgeprijsd is, en kies voor de dagelijkse routineproducten het huismerk.

Tips om slim te besparen met huismerken en aanbiedingen

Nu duidelijk is waarom huismerken zo aantrekkelijk zijn, volgen hier praktische tips om het maximale uit je boodschappeneuro’s te halen. Met deze adviezen kun je als consument nóg slimmer besparen – zonder in te leveren op wat je in huis haalt.

  • Vergelijk altijd de eenheidsprijs: A-merken verpakken producten soms in gekke formaten (bijv. 450 gram in plaats van 500 gram) of luxe potten, wat het lastig maakt om te vergelijken. Kijk naar de kiloprijs of literprijs op het schapkaartje. Vaak zul je zien dat het huismerk vrijwel altijd lager zit. Zo kom je erachter dat de goedkoopste huismerk pasta wellicht €1,60 per kilo kost, terwijl de A-merk pasta €3-4 per kilo is. Door op de eenheidsprijzen te letten, maak je objectieve keuzes op prijs-kwaliteit.

  • Maak gebruik van aanbiedingen (maar laat je niet gek maken): Hou de wekelijkse folders in de gaten – bijvoorbeeld via de FolderFeest.nl app of site – om te zien welke producten in de aanbieding zijn. Soms is een A-merk in de bonus of andere promo tijdelijk bijna net zo goedkoop als het huismerk. Dit kan een mooi moment zijn om in te slaan als je loyaal bent aan dat merk. Echter, trap niet in de val om enkel vanwege een aanbieding een duurder merk te kiezen als het nog steeds meer kost dan het huismerk. Combineer liever het beste van twee werelden: koop huismerken voor de meeste producten, en haal A-merken alleen als ze met korting verkocht worden. Zo geniet je van aanbiedingen én de structurele besparing van private labels.

  • Let op huismerk-promoties: Hoewel A-merken vaker in de aanbieding komen, stunten supermarkten soms ook met hun huismerken. Voorbeelden zijn meervoudige acties (bijv. 2+1 gratis op alle eigen merk diepvriespizza’s) of tijdelijke kortingen op bepaalde lijnen (zoals 20% korting op alle biologische huismerkproducten). Dit is het moment om die producten uit te proberen of extra in te slaan. Dergelijke acties worden meestal in de folder gecommuniceerd. Via FolderFeest.nl kun je makkelijk filteren op jouw supermarkt om te zien of er huismerkdeals zijn die week.

  • Ken de huismerk-tier bij jouw supermarkt: Iedere supermarkt heeft zijn eigen “goed-beter-best” in huismerkassortiment. Bij Albert Heijn heb je bijvoorbeeld Prijsfavorieten (budget basisproducten) naast AH Huismerk (standaard kwaliteit) en AH Excellent (premium). Jumbo biedt Jumbo huismerk en Jumbo Biologisch, etc. Leer deze categorieën kennen en stem af op je behoefte. Voor dagelijkse basics kun je prima de allergoedkoopste variant nemen. Voor iets luxers kies je de premium huismerklijn in plaats van een duur merk. Zo geniet je van kwaliteit voor minder geld.

  • Kijk eens bij een discounter: Ook als je gewend bent aan de grote supers, kan het lonen om af en toe bij Lidl of Aldi binnen te lopen. Producten als groente, fruit, zuivel en bakproducten zijn bij discounters vaak opvallend voordelig, zonder merknaam maar wel van goede kwaliteit. Veel budgetshoppers combineren tegenwoordig meerdere winkels: de wekelijkse bulk bij Aldi/Lidl halen, en voor specifieke A-merken of delicatere producten de Jumbo of AH bezoeken als die in de aanbieding zijn. Dit vergt iets meer planning, maar de besparing kan aanzienlijk zijn. Via FolderFeest.nl kun je per winkel de highlights bekijken en zo je eigen “mix & match” boodschappenlijst samenstellen.

  • Lees onafhankelijke testen en reviews: Laat je bij twijfel over de kwaliteit van een huismerk informeren door bijvoorbeeld Consumentenbond-tests of reviews van andere consumenten. Vaak zul je zien dat het huismerk versus A-merk kwaliteit debat in veel categorieën beslecht is in het voordeel van het huismerk of minstens op gelijk niveau. Koffie, pindakaas, chocopasta, maar ook non-food als wasmiddelen en keukenpapier – op internet zijn talloze tests te vinden waarbij de (goedkopere) optie als beste uit de bus kwam. Die kennis geeft vertrouwen om de switch te maken.

Door deze tips toe te passen, merk je dat boodschappen doen bijna een sport wordt: hoe haal ik de beste kwaliteit voor de laagste prijs? Het mooie is dat in de huidige markt de huismerken je daarbij ondersteunen – ze vormen de kern van elke budgetstrategie.

Conclusie: huismerken als slimme keuze in dure tijden

Inflatie en hoge prijzen hebben het speelveld in de supermarkt flink veranderd. Waar vroeger A-merken de eerste keuze waren, staan nu de huismerken op de troon. De voordelen liegen er niet om: je bespaart aanzienlijk op je kassabon terwijl de kwaliteit vrijwel gelijk is aan – en soms zelfs beter is dan – die van de grote merken. Met bijna de helft van de supermarktomzet voor rekening van huismerken en het gros van de consumenten dat even blij is met eigen merk producten, kunnen we spreken van een blijvende verschuiving.

Huismerken bieden in deze dure tijden het beste van twee werelden: ze verlichten de financiële druk én ze voldoen aan onze wensen qua smaak en kwaliteit. Voeg daar nog het gemak van slimme aanbiedingen bij (via platforms als FolderFeest.nl waar je alle acties overzichtelijk hebt) en je hebt een winnende strategie voor de consument. Of je nu op zoek bent naar de goedkoopste huismerk pasta, de lekkerste huismerk koffie of het beste wasmiddel voor budgetshoppers, de kans is groot dat je niet teleurgesteld wordt door wat de eigen merken te bieden hebben.

Kortom, huismerken zijn geen tweederangs keuze meer – ze zijn voor veel Nederlanders de nieuwe norm. Door hier optimaal gebruik van te maken, kun je elke week geld overhouden, zonder in te leveren op je dagelijkse genietmomenten. In een tijd waarin elke euro telt, is dat misschien wel het grootste voordeel van huismerken: ze maken het leven net een stukje betaalbaarder. En dát merk je.